Składniki
na 20 szt.
160
g mąki
160 g
sera philadelphia
20
g masła
100 g sosu pomidorowego (passata), przecier lub koncetrant
100 g sosu pomidorowego (passata), przecier lub koncetrant
100 g
sera mozzarella (ser żołty, brie też może być)
sól, świeża bazylia lub suszone oregano
Potrzebne będą: piekarnik, stolnica, miska, wałek, foremka
do wykrawania lub po prostu szklanka
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę,
sól, serek philadelphia masło pokrojone w kawałki.
Wyrobić ciasto aż do otrzymania dość gładkiej kuli.
Owinąć
kulę ciasta w folię spożywczą i odstawić na 15 min. do lodówki.
W
międzyczasie pokroić ser w kostkę.
Po
15 min. na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto na 3-4 mm
grubości, następnie wycinać formę pizzetek.
Wyłożyć
je na blaszce pokrytej papierem do wypieków. Na środku każdej pizzetki rozsmarować łyżeczkę passaty/przecieru i położyć kostkę (lub plasterek) sera, szczyptę oregano lub świeżej bazylii.
Włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec w 180° przez ok. 15 min.
Po wyjęciu z piekarnika gotowe do spożycia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz