niedziela, 17 listopada 2013

Pizzette z sera philadelphia


Składniki na 20 szt.
160 g mąki
160 g sera philadelphia
20 g masła
100 g sosu pomidorowego (passata), przecier lub koncetrant
100 g sera mozzarella (ser żołty, brie też może być)
sól, świeża bazylia lub suszone oregano

Potrzebne będą: piekarnik, stolnica, miska, wałek, foremka do wykrawania lub po prostu szklanka

Przygotowanie

Do miski wsypać mąkę, sól, serek philadelphia masło pokrojone w kawałki. 


Wyrobić ciasto aż do otrzymania dość gładkiej kuli.




Owinąć kulę ciasta w folię spożywczą i odstawić na 15 min. do lodówki.
W międzyczasie pokroić ser w kostkę.
Po 15 min. na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto na 3-4 mm grubości, następnie wycinać formę pizzetek.




Wyłożyć je na blaszce pokrytej papierem do wypieków. Na środku każdej pizzetki rozsmarować łyżeczkę passaty/przecieru i położyć kostkę (lub plasterek) sera, szczyptę oregano lub świeżej bazylii.




Włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec w 180° przez ok. 15 min.




Po wyjęciu z piekarnika gotowe do spożycia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz