Makaron z boczkiem i pomidorami na wódce
Składniki
300 g makaronu penne
ok. 200 g boczku
100 ml śmietany
300 ml passaty pomidorowej
ok. 100 ml wódki czystej
2 cebule małe/1 duża
ostra papryczka do smaku
parmezan
sól
Będą potrzebne: duża patelnia, garnek, nóż, deska
Przygotowanie ok. 15-20 min.
Zalać wódką, do której wcześniej wsypana została ostra papryką,
Pozwalamy wódce wyparować i odajemy passatę, śmietanę i sól
Mieszamy i jeszcze w chwilę gotujemy
Na patelnię wrzucamy odcedzony makaron ugotowany al dente
Jeszcze tylko odrobina startego parmezanu i gotowe
Uwagi
To szybkie, proste i sycące danie można wypróbowac również w wersji z szynką lub łososiem zamiast boczku
Składniki
300 g makaronu penne
ok. 200 g boczku
100 ml śmietany
300 ml passaty pomidorowej
ok. 100 ml wódki czystej
2 cebule małe/1 duża
ostra papryczka do smaku
parmezan
sól
Będą potrzebne: duża patelnia, garnek, nóż, deska
Przygotowanie ok. 15-20 min.
Pokrojony w kostkę boczek i cebulę zeszklić na patelni
Zalać wódką, do której wcześniej wsypana została ostra papryką,
Pozwalamy wódce wyparować i odajemy passatę, śmietanę i sól
Mieszamy i jeszcze w chwilę gotujemy
Na patelnię wrzucamy odcedzony makaron ugotowany al dente
Jeszcze tylko odrobina startego parmezanu i gotowe
Uwagi
- ilości podane w na liście składników są przybliżone, bo najczęściej gotuję na oko ;)
- od wyboru śmietany będzie zależał ostateczny smak sosu, ja użyłam włoskiej śmietany do gotowania, która jest nieco mniej kwaśna od polskiej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz