sobota, 22 lutego 2014

Penne alla vodka

Makaron z boczkiem i pomidorami na wódce


To szybkie, proste i  sycące danie można wypróbowac również w wersji z szynką lub łososiem zamiast boczku




Składniki  
300 g makaronu penne
ok. 200 g boczku
100 ml śmietany
300 ml passaty pomidorowej
ok. 100 ml wódki czystej
2 cebule małe/1 duża
ostra papryczka do smaku
parmezan
sól


Będą potrzebne: duża patelnia, garnek, nóż, deska
Przygotowanie ok. 15-20 min.




Pokrojony w kostkę boczek i cebulę zeszklić na patelni


Zalać wódką, do której wcześniej wsypana została ostra papryką,



Pozwalamy wódce wyparować i odajemy passatę, śmietanę i sól


Mieszamy i jeszcze w chwilę gotujemy


Na patelnię wrzucamy odcedzony makaron ugotowany al dente


Jeszcze tylko odrobina startego parmezanu i gotowe










Uwagi

  • ilości podane w na liście składników są przybliżone, bo najczęściej gotuję na oko ;)
  • od wyboru śmietany będzie zależał ostateczny smak sosu, ja użyłam włoskiej śmietany do gotowania, która jest nieco mniej kwaśna od polskiej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz