niedziela, 23 lutego 2014

Piadina w wersji light

Piadina cieńki placek pochodzący z regionu Emilia Romania.
W oryginalnym przepisie występuje smalec lub oliwa, ja proponuję lżejszą wersję z jogurtem greckim.


Piadinę można napełnic dowolnym nadzieniem:

  • na słono np.ser, salami/szynka, pieczarki, ogórek, sałata, pomidor 
  • na słodko np. nutella lub konfitura



Składniki (na 4 piadine o średnicy 25cm )
ok. 350 g mąki pszennej
400g jogurtu typu greckiego
sól do smaku

Nadzienie: sałata, szynka, ser żólty, ogórek, keczup


Potrzebne będą: wałek, stolnica, miska, patelnia do naleśników

Przygotowanie ok. 45 min




W misce wymieszać mąkę, jogurt, sól.
Mieszać aż do połączenia składników






następnie wyrobić ciasto na stolnicy







gotową masę odstawić na przynajmniej 30-40 min. do lodówki.



Podzielić powstała masę na 4 części i uformować kule








z każdej kuli rozwałkować cienki, okrągły placek.

Piec z obu stron na rozgrzanej wcześniej patelni.

Gotową piadinę napełniać wybranymi składnikami.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz