Tagliatelle to świeży makaron jajeczny, typowy dla regionów środkowych i północnych Włoch. Jego nazwa pochodzi od wł. tagliare - kroić, ciać, ponieważ powstaje przez pokrojenie w paski o szerokości 6-8 mm rozwałkowanego na cienko i zwniętego ciasta. Dzięki swojej fakturze idealny do gęstych i zazwyczaj wysocekaloryczych sosów. Poniżej moja propozycja na szybki sos do tagliatelle.
Składniki:
(dla 2-3 osób)
Czas przygotowania: 10-15min, zależy czy musicie siekać orzechy
Orzechy należy dość do drobno posiekać.
Na patelni rozpuszczamy maslo, następnie
dodajemy pokrojony ser gorgonzola, mleko, gałkę muszkatałową, orzechy włoskie i mieszamy do czasu uzyskania gęstej i jednolitej konsystencji.
W osolonej wodzie makaron gotujemy al dente, Następnie mieszamy go z sosem. Lubię wyławiać makaron i wrzucać bezpośredniono na patelnię z sosem, wówczas, jeśli sos wyszedł zbyt gęsty, odrobina wody, która wpadnie do niego razem z makaronem, poprawi jego konsystencje.
Podawać zaraz po przygotowaniu.
Przyprószyć parmezanem.
Składniki:
(dla 2-3 osób)
- 250g tagliatelle
- 150g sera gorgonzola
- 100ml mleka
- 25g masła
- ok. 40g orzechow włoskich
- odrobina gałki muszkatałowej
- parmezan wg uznania
- sól do smaku
Czas przygotowania: 10-15min, zależy czy musicie siekać orzechy
Orzechy należy dość do drobno posiekać.
Na patelni rozpuszczamy maslo, następnie
dodajemy pokrojony ser gorgonzola, mleko, gałkę muszkatałową, orzechy włoskie i mieszamy do czasu uzyskania gęstej i jednolitej konsystencji.
W osolonej wodzie makaron gotujemy al dente, Następnie mieszamy go z sosem. Lubię wyławiać makaron i wrzucać bezpośredniono na patelnię z sosem, wówczas, jeśli sos wyszedł zbyt gęsty, odrobina wody, która wpadnie do niego razem z makaronem, poprawi jego konsystencje.
Podawać zaraz po przygotowaniu.
Przyprószyć parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz