niedziela, 11 stycznia 2015

Tagliatelle gorgonzola i orzechy

Tagliatelle to świeży makaron jajeczny, typowy dla regionów środkowych i północnych Włoch. Jego nazwa pochodzi od wł. tagliare - kroić, ciać, ponieważ  powstaje przez pokrojenie w paski  o szerokości 6-8 mm rozwałkowanego na cienko i zwniętego ciasta. Dzięki swojej fakturze idealny do gęstych i zazwyczaj wysocekaloryczych sosów. Poniżej moja propozycja na szybki sos do tagliatelle.


Składniki:
(dla 2-3 osób)

  • 250g tagliatelle
  • 150g sera gorgonzola
  • 100ml mleka
  • 25g masła
  • ok. 40g orzechow włoskich
  • odrobina gałki muszkatałowej
  • parmezan wg uznania
  • sól do smaku



Czas przygotowania: 10-15min, zależy czy musicie siekać orzechy



Orzechy należy dość do drobno posiekać.







Na patelni rozpuszczamy maslo, następnie
dodajemy pokrojony ser gorgonzola, mleko, gałkę muszkatałową, orzechy włoskie  i mieszamy do czasu uzyskania gęstej i jednolitej konsystencji.







W osolonej wodzie makaron gotujemy al dente, Następnie mieszamy go z sosem. Lubię wyławiać makaron i wrzucać bezpośredniono na patelnię z sosem, wówczas, jeśli sos wyszedł zbyt gęsty, odrobina wody, która wpadnie do niego razem z makaronem, poprawi jego konsystencje.






Podawać zaraz po przygotowaniu.
Przyprószyć parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz