Uwielbiam goryczkowy posmak jaki nadaje świeżym sałatkom czerwona cykoria (włoskie radicchio), w potrawach na ciepło smakuje równie dobrze. Dziś propozycja risotto z dodatkiem boczku i czerwonego wina: risotto al radicchio - danie typowe dla kuchni z regionu Veneto.
Czas przygotowania: 20-30 min.
Potrzebne będą :duża patelnia, deska do krojenia, łyżka, nóż,
Na szerokiej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i po około minucie dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek.
Gdy boczek będzie się podsmażał na patelni, w drobne paseczki kroimy radicchio i dorzucamy na patelnię.
Następnie dodajemy ryż, mieszamy pozwalamy mu sie trochę uprażyć, następnie zalewamy go winem.
Kiedy wino wyparuje, kontynuujemy
gotowanie ryżu podlewając bulionem warzywnym.
Na koniec pozostaje doprawić sola i pieprzem do smaku. Przed końcem gotowania
dodać odrobinę masła. Gotowe risotto, jak kto chce, można przypruszyć parmezanem.
Uwagi
Składniki:
(dla 3osób)- ok. 350g ryżu
- 400g czerwonej cykorii (radicchio)
- 100g wędzonego boczku
- 50g masła
- ok.litr bulionu warzywnego
- kieliszek czerwonego wina
- 1 cebulka
- odrobina parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 20-30 min.
Potrzebne będą :duża patelnia, deska do krojenia, łyżka, nóż,
Na szerokiej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i po około minucie dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek.
Gdy boczek będzie się podsmażał na patelni, w drobne paseczki kroimy radicchio i dorzucamy na patelnię.
Następnie dodajemy ryż, mieszamy pozwalamy mu sie trochę uprażyć, następnie zalewamy go winem.
Kiedy wino wyparuje, kontynuujemy
gotowanie ryżu podlewając bulionem warzywnym.
Na koniec pozostaje doprawić sola i pieprzem do smaku. Przed końcem gotowania
dodać odrobinę masła. Gotowe risotto, jak kto chce, można przypruszyć parmezanem.
Uwagi
- Boczek można zastąpić szynką parmeńska albo wędzoną. Zachęcam także do spróbowania tego risotto z wędzonym łososiem.
- Istnieje kilka odmian czerwonej cykorii, ja dzis użyłam okrągłej odmiany Chioggia, troszkę tylko mniej gorzkej od podłużnej odmiany Treviso.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz