piątek, 2 stycznia 2015

Risotto z radicchio

Uwielbiam goryczkowy posmak jaki nadaje świeżym sałatkom czerwona cykoria (włoskie radicchio), w potrawach na ciepło smakuje równie dobrze. Dziś propozycja risotto z dodatkiem boczku i czerwonego wina: risotto al radicchio - danie typowe dla kuchni z regionu Veneto.

Składniki:
(dla 3osób)
  • ok. 350g ryżu
  • 400g czerwonej cykorii (radicchio)
  • 100g wędzonego boczku
  • 50g masła
  • ok.litr bulionu warzywnego
  • kieliszek czerwonego wina
  • 1 cebulka
  • odrobina parmezanu
  • sól i pieprz do smaku



Czas przygotowania: 20-30 min. 
Potrzebne będą :duża patelnia, deska do krojenia, łyżka, nóż,




Na szerokiej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i po około minucie dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek.













Gdy boczek będzie się podsmażał na patelni, w drobne paseczki kroimy radicchio i dorzucamy na patelnię.













Następnie dodajemy ryż, mieszamy pozwalamy mu sie trochę uprażyć, następnie zalewamy go winem.















Kiedy wino wyparuje, kontynuujemy
gotowanie ryżu podlewając bulionem warzywnym.











Na koniec pozostaje doprawić sola i pieprzem do smaku. Przed końcem gotowania
dodać odrobinę masła. Gotowe risotto, jak kto chce, można przypruszyć parmezanem.










Uwagi

  • Boczek można zastąpić szynką parmeńska albo wędzoną. Zachęcam także do spróbowania tego risotto z wędzonym łososiem.
  • Istnieje kilka odmian czerwonej cykorii, ja dzis użyłam okrągłej odmiany Chioggia, troszkę tylko mniej gorzkej od podłużnej odmiany Treviso.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz