niedziela, 10 sierpnia 2014

Chłodna sałatka z ciecierzycy i tuńczyka

W dalszym ciagu bardzo ciepłe dni, więc zachęcam do spróbowania chłodnej, ale jakże sycącej sałatki

Składniki:

słoik gotowanej ciecierzycy ok. 400 g
puszka tuńczyka ok. 240 g
mała cebulka (najlepiej czerwona)
oliwa z oliwek
sól do smaku
ostra papryczka











Przygotowanie 5 min.

Cebulkę drobno pokroić. Ciecierzycę wymieszać z tyńczykiem dodać cebulę, oliwę i przyprawić do smaku. Odstawiv do lodówki. Podawać schłodzoną.


Trafiłam akurat na hiszpański tydzień w jednym ze sklepów spożywczych znanej sieci :) stąd ta gotowana ciecierzyca, ale jeśli macie więcej czasu, to ciecierzyce można kupić suchą i samemu ugotować. Jednak niezwykle wygodnie jest mieć w spiżarce słoiczek gotowanej ciecierzycy,bo przygotowanie sałatki zajmuje wówczas 60 sekund, plus schłodzenie w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz