Mnóstwo cukini w ogrodzie, a pomysłów na ich wykorzystanie także nie brakuje, jednym z nich jest przekąska w postaci placka z cukini, zwanej u nas w domu "PIZZA DI ZUCCHINE".
Składniki:
ok. 600 g cukinii (1 duża lub 2-3 małe)
150 g mąki
2 jajka
100 ml oleju roślinnego
100ml mleka
1 łyżka proszku do pieczenia
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Potrzebne będą: nóż, robot kuchenny, miska, blaszka, piekarnik
Przygotowanie: do 10min + 30-40 min pieczenia
Przepis pochodzi od mojej teściowej stąd liczne około, ilości przybliżone.
Kroimy cukinie najpierw w plastry, a następnie na kawałki.
W międzyczasie robot kuchenny wyręcza nas w mieszaniu jajek z mąką solą, olejem i mlekiem, przyprawami, dopiero pod koniec dodajemy proszek do pieczenia.
Następnie mieszamy pokrojoną cukinię z powstałą masą.
Przekładamy do formy i wstawiamy do pieca.
Pieczenie do 40m w ok. 200 stopniach.
Podany przepis to baza, która w zależności od upodobań może być uzupełniona o kawałki szynki lub boczku a także ser.
Składniki:
ok. 600 g cukinii (1 duża lub 2-3 małe)
150 g mąki
2 jajka
100 ml oleju roślinnego
100ml mleka
1 łyżka proszku do pieczenia
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Potrzebne będą: nóż, robot kuchenny, miska, blaszka, piekarnik
Przygotowanie: do 10min + 30-40 min pieczenia
Przepis pochodzi od mojej teściowej stąd liczne około, ilości przybliżone.
Kroimy cukinie najpierw w plastry, a następnie na kawałki.
W międzyczasie robot kuchenny wyręcza nas w mieszaniu jajek z mąką solą, olejem i mlekiem, przyprawami, dopiero pod koniec dodajemy proszek do pieczenia.
Następnie mieszamy pokrojoną cukinię z powstałą masą.
Przekładamy do formy i wstawiamy do pieca.
Pieczenie do 40m w ok. 200 stopniach.
Podany przepis to baza, która w zależności od upodobań może być uzupełniona o kawałki szynki lub boczku a także ser.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz